Informatii generale despre valute

Selecteaza moneda:

RUBLA RUSEASCA RUB

Rubla, plural ruble (rusă pубЛь, plural pубЛ?´) este numele valutei naționale în Rusia și în republicile autoproclamate și nerecunoscute internațional Abhazia, Osetia de Sud și Transnistria. Rubla a fost de asemenea moneda națională a Imperiului Rus, a fostei Uniuni Sovietice și a altor țări aflate în sfera de influență țaristă sau sovietică.

Rubla are ca subdiviziune copeica (копeйкa, plural копeйк? ). O rublă = 100 copeici.

Codul ISO 4217 pentru rublă este RUB. Vechiul cod, RUR, denumește rubla rusă de până în anul 1998, când s-a făcut denominarea la rata de 1RUB=1.000 RUR.

Cuvântul din română rublă este împrumutat din rusă pубЛь (pronuntat [rúbl']), derivat din verbul rusesc pуб??ь (pronunțat [rubít']) cu semnificatia "a tăia o bucată". La început, "rubla" era o bucată dintr-un lingou de argint, care avea o greutate bine determinată. Cuvântul "rublă" este echivalentul "mărcii", o măsură pentru argint si aur folosită în

Europa Occidentală medievală.

Cuvântul copeică a fost împrumutat din rusă: копeйкa, citit [kapeika]. Acesta derivă din cuvântul копь? (pronunțat [kapió], în română "sulită". Primele monede cu valoarea a unei sutimi de rublă, care au fost bătute în Cnezatul Moscovei după cucerirea Novgorodului în 1478, aveau imprimate pe o fată stema moscovită, "Sfântul Gheorghe ucigând balaurul cu o suliță". Copeicile rusesti din zilele noastre folosesc si ele această simbolistică.

Rubla are o secventă unică de denominatii: 1, 2, 3, 5, 10, 15, 20, 50 copeici si 1, 3, 5, 10, 25, 50, 100 ruble. Această traditie datează din perioada imperială. Culoarea bancnotelor a rămas neschimbată pentru mai mult de un secol:

1 rublă: maro

3 ruble: verde

5 ruble: albastru

10 ruble: rosu

25 ruble: violet

50 ruble: verde

100 ruble: maro

Denominatia care era multiplu de 3 [1] a apărut în 1828, în perioada celei de-a patra împărtire a Poloniei. Pentru a introduce folosirea rublei în Polonia, denominatia se făcea atât în ruble cât si în zlotul polonez. Rata de schimb fixă a fost de 1 rublă=0,15 zloti, si astfel, 10 zloti valorau 1,5 ruble. Zlotul a dispărut până în cele din urmă, pentru a nu mai apărea decât în momentul în care Polonia si-a recâstigat independenta.

Traditia acestei denominări a fost abandonată odată cu dezintegrarea Uniunii Sovietice din 1991.